Bua åpnet dørene

Klikk for stort bildeLise Rødnes leder Steam, som er de som skal drifte BUA Nærøysund. På BUA kan du blant annet få låne leker, i tillegg til sportsutstyr, turutstyr og annet fritidsutstyr.

 

Nå kan hvem som helst låne sports- og fritidsutstyr fra Nærøysunds kommunes BUA-ordning. Torsdag var det høytidelig åpning av BUA Nærøysund som skal være et viktig bidrag til folkehelsen.  

 

BUA er en nasjonal forening som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter. BUA står for Barn og unge i aktivitet. BUA har avdelinger over hele landet, og nå har også Nærøysund fått sin avdeling. Torsdag var det høytidelig åpning av BUA Nærøysund på Kolvereid.

 

En felles utstyrsbod

BUA er kort fortalt en felles utstyrsbod der innbyggerne kan låne utstyr for å prøve ut ulike aktiviteter. Her kan du få låne sykler, kajakker, padlebrett, rulleskøyter, tursekker, telt, fjellsko, bærplukkere, fiskeutstyr, redningsvester og mer til. Utstyret kan lånes for en uke av gangen og det er helt gratis. For å låne utstyr så må en registrere seg som bruker.

Klikk for stort bildePadlebrett og kajakker er tilgjengelige gjennom BUA

Felles for Nærøysund

Det var Nærøy kommune som tok initiativ til å opprette en BUA-ordning, men siden kommunesammenslåingen nærmer seg så ble det bestemt at denne ordningen skal gjelde for hele Nærøysund fra åpningen. BUA Nærøysund har tilhold i kjelleren på Kulturhuset på Kolvereid, de lokalene som tidligere er brukt til ungdomsklubb. De siste månedene har det vært gjennomført en omfattende oppussing av lokalene, og de har blitt malt opp i BUAs karakteristiske friske farger. Det meste av oppussingen har vært gjennomført av deltakerne i Steam-prosjektet, og det er også de som skal ha ansvar for den daglige driften av BUA Nærøysund. BUA på Kolvereid har åpent onsdag, torsdag og fredag.

 

Bestill på nett

De som er registrert som bruker kan mellom fjorten og to dager før de skal låne det går inn på nettsiden www.bua.io for å se hva som er tilgjengelig til utlån på den lokale BUA-avdelingen. Så kan de reservere det de ønsker å låne og hente det på BUA. Ved åpningen er det 45 ulike kategorier til utlåns. Dette er i hovedsak sommerutstyr. Det er også anskaffet utstyr til bruk om vinteren. Av alle artiklene er det tilgjengelig flere eksemplar, slik at flere kan låne det samme samtidig.

Det er også mulig å komme med ønsker om utstyr som skal være tilgjengelig på BUA.Klikk for stort bildeTrenger du bærplukkere til høsten så kan det lånes ved BUA Nærøysund

 

Etterlengtet tilbud

Det var stor interesse for åpningen som ble gjennomført av de to ordførerne i Nærøy og Vikna på torsdag. Flere av de som tok turen innom viste til at dette var et tilbud som har vært etterspurt lenge. Nå er målet at BUA Nærøysund skal bli mye brukt og at de som har lyst til å prøve ut nye aktiviteter benytter sjansen til å låne utstyr for å se om dette er noe for dem. I et folkehelseperspektiv er dette viktig, samtidig som det bidrar til å jevne ut forskjellene i samfunnet slik at også de som ikke har råd til å kjøpe inn alt mulig utstyr kan få prøvd ut nye aktiviteter.

- Vi ønsker at hele befolkningen i aktivitet og at alle skal ha mulighet til å delta, sa folkehelsekoordinator Anne Lene Gregersen ved åpningen.

 

Klar for sommerferien

Det har vært en hektisk periode fram mot åpningen, det har vært for at tilbudet skulle være klart før sommerferien, slik at flest mulig kunne benytte seg av BUA i ferien.

Klikk for stort bildeSykler i ulike varianter er tilgjengelig til utlån på BUA.Utstyret skal for øvrig kunne brukes både i forbindelse med skole- og barnehageaktiviteter og i både aktiv idrett og ved annen lek og aktivitet.

Kommunen har fått støtte fra Trøndelag fylkeskommune og BUFDIR for å få kjøpt inn utstyret.

 

 

 

 

 

Klikk for stort bildeOrdførerne i de to Nærøysund-kommunene, Amund Hellesø og Steinar Aspli sto for åpningen av BUA Nærøysund. Folkehelsekoordinator Anne Lene Gregersen har jobbet for og med tiltaket, mens Ragnar Moen fra Ytre Namdal vekst og Lise Rødnes fra Ytre Namdal veksts underavdeling Steam, skal være med og drifte tilbudet.