Feirer 150 år med Vikna kommune

Klikk for stort bildeJubileumsfeiringen avsluttes på Garstad. Kirkegrenda på Mellom-Vikna var svært viktig på den tiden Vikna ble selvstendig i 1869.  

 

I 1869 ble Vikna skilt ut som en egen kommune fra Nærøy Herred. Rett før de to kommunene slås sammen igjen så feirer altså Vikna 150 år som egen kommune. Det skal markeres under flere arrangement i løpet av november.

 

- Selv om Vikna nå skal bli en del av Nærøysund så er det viktig å feire et så stort jubileum som 150 år. Det ville vi ha gjort også uten kommunesammenslåingen, sier Arild Jenssen. Han står i spissen for markeringen av jubileet. Totalt er det planlagt fire offentlige arrangement i forbindelse med 150-årsmarkeringen. Det er Vikna kommune i samarbeid med andre aktører som står bak feiringen.

 

Lokalhistorisk start

Første arrangement går av stabelen torsdag 14. november. Det er arrangementet som er kalt «Kjenner du Vikna». Dette arrangementet avholdes på Rørvik samfunnshus, og det er Vikna Historielag som er arrangør. Her vil lokalhistoriker Roger Walaunet delta for å fortelle om kommunens historie. Walaunet er en av de som kjenner historien til kommunen aller best og han vil oppsummere Viknas historie gjennom to bolker med en pause i mellom

 

Ord og toner på Norveg

Lørdag 16. november er det Norveg som er stedet for jubileumsmarkering. «Vikna i ord toner, viser og vers» har dette arrangementet fått som navn. Kystmuseets Linn Ofstad og Stein Bjørnæs vil knyte sammen programmet som tar for seg sanger, vers og annen litteratur med tilhørighet til Vikna. Musikalsk ansvarlig er Dan Ramstad, og her skal flere lokale aktører delta med sang og fortellinger.

 

Storfeiring i samfunnshuset

Den aller største feiringen av kommunejubileet skjer i Rørvik samfunnshus onsdag den 20. november. Arrangementet denne kvelden har fått navnet «Vikna – Øyriket ditt og mitt». Da inviteres det til et tilbakeblikk på historien til kommunen i både ord, bilder og toner. Flere lokale aktører er invitert til å bidra med en kulturell gave til kommunen i anledning jubileet. Arild Jenssen har gått gjennom gamle album og fotoarkiv og har funnet fram mange bilder fra Viknas historie som vil bli presentert på storskjerm. Dette er bilder som er tatt av ulike personer opp gjennom historien.

Jubileumsfeiringen blir ledet av Willy Eidsmo og mange gjester deltar. Blant annet er alle gjenlevende tidligere ordførere i Vikna invitert til å være med. De er utfordret til å komme med historier fra sin tid som ordfører. 

 

Avsluttes på Garstad

Det fjerde arrangementet under jubileumsfeiringen holdes søndag 24. november i Garstad grendehus. Der er det Ytre Vikna pensjonistlag som er arrangør og Knut Grindvik er programvert på arrangementet som kalles «Vikna – Mellom bakkar og berg utmed havet». Musikalsk ansvarlig her er Tore Gravseth. Temaet for dette arrangementet er bo- og levekår på Mellom- og Ytre Vikna. I 1869 da Vikna ble egen kommune så var det i dette området de fleste viknaværingene bodde. Det er først de siste 100 årene Rørvik har hatt vekst. Også på dette arrangementet så er det flere lokale aktører som bidrar med musikk og historier.

 

Innholdsrik feiring

Primus motor for feiringen Arild Jenssen tror dette skal bli en fin og innholdsrik markering. Han er glad for at mange frivillige krefter stiller opp gratis for å bidra til kommunejubileet. Samtidig så blir dette en fin avslutning på Vikna som egen kommune og en bra start på veien inn til Nærøysund kommune. Arild Jenssen håper at flest mulig tar turen til arrangementene og setter av datoene i kalenderen allerede nå.