Finalistene i kommunevåpenkonkurransen er kåret

Arbeidsutvalget for visjon, symboler og felles kultur i Nærøysund kommune har valgt ut finalistene i idekonkurransen for nytt kommunevåpen for Nærøysund kommune. Nå skal innbyggerne i kommunen få si sitt om hvilket kommunevåpen de ønsker.

 

 

Nærøysund kommune har ønsket innbyggernes innspill på hvordan kommunevåpenet for den nye kommunen skal se ut. Derfor ble det gjennomført en idékonkurranse som ble avsluttet 8. mars. Det kom inn over 330 forslag fra både innbyggere i kommunen og andre kreative personer i alle aldre.  Arbeidsutvalget for visjon, symboler og felles kultur, som er satt ned av fellesnemnda i Nærøysund kommune har gått gjennom forslagene og funnet fram til finalekandidatene. Det er også brukt litt ekstern bistand fra lokale designere i utvelgelsen.

Det var ingen enkel jobb å finne finalistene. Men en endte til slutt på seks gode kandidater, som kan ha potensial for videutvikling til et nytt kommunevåpen.

På grunn av at dette var en idékonkurranse og fordi de innsendte forslagene har ganske ulik form så har prosjektledelsen engasjert en designer som har tatt tak i forslagene og gjort noen små endringer slik at en kan se hvordan det endelige resultatet kan bli. Dette gjør også at de seks forslagene nå framstår lik i stil, og det er lettere å ta en avgjørelse når innbyggerne skal stemme på sin favoritt til kommunevåpen.

Det må likevel gjøres klart at før det endelige kommunevåpenet er ferdig kan det bli ytterligere justeringer i både farger og former, men grunnideen vil være det samme som de som har levert inn forslagene har ment.

Vi vil etter planen starte en nettavstemning i løpet neste uke hvor det blir mulig å stemme på sin favoritt i finalen. Denne avstemningen vil være åpen i tre uker framover.

For at innbyggerne skal stemme på sin favoritt ut fra ideen og utseende så vil vi ikke offentliggjøre hvem som har kommet med de ulike forslagene i denne omgang. Det kommer vi tilbake til senere.

Nettavstemningen vil være rådgivende for det videre arbeidet med å finne nytt kommunevåpen for Nærøysund kommune. Det er fellesnemnda og de to kommunestyrene som endelig avgjør hvilket kommunevåpen den nye kommunen skal ha.

Under kan du se de seks finaleforslagene med en kort forklaring. Den opprinnelige ideen er helt til venstre, mens to bearbeidede utgaver kan ses ved siden av.

 

1. Broa som binder oss sammen

 

Klikk for stort bildeBroen som før skilte oss, knytter oss nå sammen til en kommune. Den går også over Nærøysundet, som kommunen er oppkalt etter. 

Forslaget har en rød bakgrunn, med en hvit bro. Dette trekker inn grunnfargen i Nærøys kommunevåpen. Denne kan også godt endres til en annen farge.

2. Bru og bølger

 

Klikk for stort bildeBrua er et symbol som går igjen i mange av forslagene. Her gjengitt med bølger som er vanlig i kommunevåpen og andre våpenskjold.

Denne typen bru finner en to steder i Nærøysund kommune. Det er Foldabrua som fungerer som en portal inn til den nye kommunen østfra, samt Nærøysundbrua som går over sundet som har gitt den nye kommunen navn.

 

3. Njårds åre.

Klikk for stort bilde

Åren symboliserer den tilknytningen hele kommunen har til sjøen og fjordene. Robåten har vært viktig i alle generasjoner fram til nå. Åren har en retning tilsvarende retningen på Nærøysundet fra sørvest til nordøst. Den blå og grønne bakgrunnen symboliserer havet, fiskeri og havbruk, samt land og landbruk, som begge deler har vært og er viktig for regionen vår.

 

4. Brua og røysundet

Klikk for stort bildeDette er en stilistisk og moderne framstilling av Nærøysundet og brua som går over den. Det er to viktige ferdselsårer for den nye kommunen. Svart farge er valgt som en ny farge for en ny kommune. Symbolet i midten åpner også for andre tolkninger.

 

5. Bølger i sjø og gress

 

Klikk for stort bilde

Dette er en enkel stilisering som knytter sammen sjøen og landet som er viktig for vår nye kommune. Bølgene viser sjøen og gress i ulike farger. Nærøysund kommune er en kommune der både sjøen og landbruket er viktige næringsveier.

 

6. Opp på brua

 

Klikk for stort bildeHer er igjen brua stilisert i enkel form, denne gangen symbolisert med to piler som peker oppover. Fargene som brukes er hentet fra dagens to kommunevåpen der det røde symboliserer Nærøys nøkkroser, mens det blå kommer fra den dominerende fargen i Viknas kommunevåpen.

I likhet med forslag 2 så kan denne symbolisere begge de to hengebruene i Nærøysund kommune.