Nærøysund markerte seg som matkommune

Klikk for stort bildeØivind Pettersen fra Rørvik Fisk kunne stolt motta prisen for årets trønderske sjømatprodukt for firmaets røkte torsk, som er basert på en gammel familieoppskrift. Her sammen med prisutdlerne, konferansier Are Sende Osen og viknaordfører Amund Hellesø.

 

Med to prestisjetunge priser til matprodusenter fra Nærøysund kommune samt mange deltakende bedrifter på tidenes første Namdalstelt på Trøndersk matfestival i Trondheim så viste Nærøysund kommune at vi er en stor og viktig matkommune i Trøndelag.

Torsdag åpnet årets utgave av Trøndersk Matfestival i Trondheim, og der gjorde namdalingene seg bemerket på mange områder. Representanter fra det som skal bli Nærøysund kommune ble lagt godt merke til blant de mange trønderske matprodusentene.

 

To priser

På åpningsseremonien torsdag formiddag ble det delt ut priser til årets trønderske matprodukter. To av prisene gikk til matprodusenter fra Nærøysund kommune. Det var Rørvik Fisk som fikk prisen for årets sjømatprodukt med sin røkte torsk, samt Gjerts Gourmet som fikk prisen for årets nykommer for sin laksekrem. Dette er en stor ære for Namdalskysten og de to prisvinnerne.Klikk for stort bildeGjert Emilsen mottok Trøndersk matfestivals pris for beste nykommer for sin laksekrem. Både han og de andre i Namdalsteltet på årets matmesse hadde det travelt med å selge sine produkter de mange kundene som var innom

 

Felles telt

Nytt av året var at matprodusentene fra hele Namdalen samlet seg i et felles telt rett ved torget i Trondheim. 15 aktører fra hele namdalsregionen var samlet i et av festivalens største telt. Seks av disse er hjemmehørende i det som skal bli Nærøysund. Dette er med på å understreke at Nærøysund er en kommune midt i matregionen på Namdalskysten.

Tema for årets Matfestival er nettopp «Kystsmak», og der passer Nærøysund godt inn. Den nye kommunen produserer mat både til land og til havs.

 

Trøndersk matmanifest

Klikk for stort bildeViknaordfører Amund Hellesø og de andre namdalske ordførerne signerte Trøndersk matmanifest på åpningsseremonien på årets Trønderske matfestivalPå årets matfestival så skrev også alle ordførerne i namdalskommunene under Trøndersk Matmanifest. Det gjør at kommunene i vår region forplikter seg til å jobbe for lokal matproduksjon og benytte de ressursene som finnes i nærområdet. Dette omfatter også bruk av lokale råvarer i kommunenes egen matproduksjon. 

 

Musikalsk åpning

Namdalingene fikk også mye oppmerksomhet ved åpningen av fellesteltet til Namdalen. DDE-vokalist Bjarne Brøndbo sørget for en musikalsk åpning med flere av hans bands mest kjente melodier.

På åpningen fikk også viknaordfører Amund Hellesø, som også er leder for Namdal regionråd trekke fram mulighetene som finnes i matproduksjonen i hele Klikk for stort bildeNamdalspatriot og DDE-vokalist Bjarne Brøndbo sørget for musikalsk åpning av Namdalsteltet på Trøndersk Matfestival.Namdalen. Fra Nærøysund ved kysten og inn mot Lierne, og alt inni

mellom.

 

Også i ungdomsteltet

 

I tillegg til å gjøre seg bemerket i et eget Namdalstelt så var Namdalskysten også godt representert i ungdomsteltet under festivalen. Her var det stor fokus på rekruttering til fiskeri- og havbruknæringen. Både Sikkerhetssenteret i Rørvik, Ytre Namdal videregående skole, Næring i Ytre Namdal og Salmonor var aktive i å presentere mulighetene innen de blå næringene på Trøndelagskysten for de yngre deltakerne på Trøndersk matfestival.

 

Klikk for stort bildeElever fra restaurant og matfag på Ytre Namdal videregående skole var med i ungdomsteltet på Trøndersk matfestival. Næring i Ytre Namdal IKS var medarrangør på det som foregikk her, og flere bedrifter fra Nærøysund deltok i ungdomsteltet.