Setter fokus på sunn lokalprodusert mat

Klikk for stort bildeNærøysunds sjømatprodusenter og Nærøysund kommune vil promotere sunn og god lokalprodusert sjømat under emneknaggen #sopinpåsjømat. Fra venstre: Ila Emilsen (Emilsen Fisk), Ragnhild Brekk (Salmosea), Svanhild Øpstad (Val videregående skole), Anne Lene Gregersen (Nærøysund kommune), Tove Torstad (NTS ASA), Siv Tove Arnøy (Midt-Norsk Havbruk), Einar Overrein (Salmonor), Frode Lauritzen (SinkabergHansen) og Gøril Rasmussen (Opplæringskontoret for fiskerifag).

 

Nærøysund blir en stor matkommune. Både som Namdalens største landbrukskommune, Trøndelags største fiskerikommune og landets største havbrukskommune. Sammen med lokale oppdrettere så setter kommunen nå fokus på sunn mat fra havet, det gjør de under mottoet Sopin på sjømat.

 

Matproduksjon vil bli viktig i Nærøysund kommune, enten det kommer fra land eller havet. I forbindelse med Nærøysundfestivalen som pågår for tiden så lanseres en egen lokal sjømatuke. Målsetningen med dette er delt, det handler både å vise fram at Nærøysund blir blant landets største havbruks- og fiskerikommuner. Samtidig så er det et ønske om å gjøre innbyggerne i kommunen mer oppmerksom på den sunne sjømaten som produseres lokalt.

- Det spises for lite sjømat her i landet. Vi ønsker å bidra til at folk kan få en sunnere livsstil og velge mer sjømat i kosten, sier folkehelsekoordinator Anne lene Gregersen.

 

Skaper stolthet og interesse

Lokale sjømatprodusenter deler naturlig nok også oppfatningen av at folk bør spise mer sunn sjømat. Nå har de sammen med kommunen lansert slagordet Sopin på sjømat. Målet er at dette skal bidra til å skape stolthet og interesse for lokalprodusert mat fra havet. Alle de lokale oppdrettsselskapene er involvert. Det er også de som jobber med rekruttering til sjømatnæringen.

 

Bidrar med laks

Sjømatuka går fra 14. til 21. september. I hver ende av denne uka er det en fotballcup for de yngste i Nærøysund. Først på Varøya den 14. september. Deretter på Kolvereid den 21. september. På begge cupene vil det bli solgt lokal sjømat fra kioskene. Målet er at flere skal kunne velge dette sunne alternativet. De lokale oppdrettsselskapene sponser idrettslagene som arrangerer cupene med laks som kan brukes til matsalget. Lagene får også kjøpt fiskekaker til innkjøpspris fra Rørvik fisk som kan selges på cupen.

De fire lokaleide oppdrettsselskapene vil også sørge for at alle skoleelever og barnehagebarn i Nærøysund får smake lokal laks. I løpet av sjømatuka så skal det sendes ut laksefileter til skoler og barnehager. Disse skal de lage sine egne retter av.

 

#sopinpåsjømat

Sopin på sjømat har også fått sin egen emneknagg på instagram. Det vanker fine premier til den som kan levere det beste bildet merket med #sopinpåsjømat.

Nærøysund kommune ønsker et tett samarbeid med lokalt næringsliv og samfunnet for øvrig, og dette sjømatuka vil forhåpentligvis være en god start på det. Målet er å kunne samarbeide med ulike lokale aktører for å bidra til å gjøre den nye kommunen til et attraktivt område.

 

Klikk for stort bildeNærøysund blir landets største havbrukskommune, og nå er det ekstra fokus på at innbyggerne i den nye kommunen spiser mat fra havet.