Siste mulighet for kamp mellom naboene

Klikk for stort bildeFolkehelsekoordinatorene Anne-Lene Gregersen og Trond Stian Jenssen håper på god deltakelse i årets utgave av "Sykle til jobben" i Nærøy og Vikna kommuner.

Selv i disse sammenslåingstider så er det ikke å komme bort fra at det opp gjennom årene har vært litt vennskapelig rivalisering mellom Nærøy og Vikna kommuner på ulike områder. Nå er det for siste gang snart klart for å avgjøre hvilken kommunes ansatte og innbyggere som er best til å komme seg ut i aktivitet.

 

«Sykle til jobben» er en årlig aksjon som arrangeres av Bedriftsidretten. Både Nærøy og Vikna har deltatt på aksjonen tidligere. Nå som de er inne i sitt siste år som egne kommuner så stiller også begge kommunene opp i «Sykle til jobben».

- Vi har lagt opp til en liten uformell konkurranse mellom kommunene. Med det så håper vi at flest mulig av de kommuneansatte og innbyggerne for øvrig blir med for å konkurrere mot naboen. Neste år stiller vi sammen, sier folkehelsekoordinatorene i Vikna og Nærøy Trond Stian Jenssen og Anne-Lene Gregersen.

 

Felles kick off

Det planlegges nå et felles oppstartsarrangement for årets «Sykle til jobben» i det som skal bli Nærøysund kommune. Det vil skje samme dag som aksjonen sparkes i gang på landsbasis, og det er den 24. april.

- Da vil vi ha en felles kick off med litt informasjon om aksjonen og noen overraskelser, sier folkehelsekoordinatorene, som forteller om bra interesse for «Sykle til jobben»-aksjonen i kommunene tidligere.

Aksjonen starter altså 24. april og varer til 21. juni. Deltakerne har dermed mulighet til å samle poeng i vel to måneder.

 

Alle typer aktivitet

«Sykle til jobben»-aksjonen handler nemlig om å samle aktivitetspoeng. Det å sykle til jobben er en måte å samle poeng på, men til tross for navnet på aksjonen så er det viktigste å komme seg i aktivitet, og poengene kan samles på mange måter.

Hovedregelen er at 30 minutter fysisk aktivitet, enten det er en tur på treningsstudioet, en lang gåtur eller plenklipping så får du ett poeng. Det er derimot lagt opp til at dette skal være åpent for alle så det legges opp til maks tre poeng per dag. Det betyr at de som er superspreke og tar en tretimers økt ikke kan få flere poeng per dag enn de som går en halvannen times gåtur.

I tillegg til hovedregelen med 30 minutter per poeng så legges det også opp til det som kalles stjeneaktivteter. Det vil si der en går, sykler eller løper til og fra steder en ellers kanskje ville ha brukt bil. Dette gjelder for eksempel på tur til jobben eller butikken. Her trenger ikke turen å være på over en halv time.

- Vi legger stor vekt på dette med aktiv reisevei, som er blant annet det å gå til jobben i stedet for å kjøre, sier Anne-Lene Gregersen.

 

Gratis deltakelse

Deltakelsen på «Sykle på jobben» er gratis for både ansatte i Nærøy og Vikna og for innbyggerne i de to kommunene, ettersom de er såkalte Gratiskommuner.

Trond Stian Jenssen og Anne-Lene Gregersen oppfordrer alle i kommunen til å stille lag, enten med kollegene på samme avdeling eller som jobber i andre avdelinger. Det er som nevnt også åpent for de som ikke er ansatt i kommunen, så det er mulig å få med dem også. Hovedmålsetningen er at flest mulig skal ut i aktivitet og få flest mulig «Sykle til jobben»-poeng. Når aksjonen er over så blir det også en felles premieseremoni for Nærøysund-kommunene.