Sørger for det daglige brød

Klikk for stort bildeLaila Haltvik og de andre medarbeiderne på hovedkjøkkenet baker hver uke 90 brød for å fylle behovet til beboerne på de ulike avdelingene i helse- og omsorgssektoren.

 

Nærøy kommune har de senere årene hatt en satsing på god og næringsrik mat til beboerne på institusjonene og omsorgsboligene. De ansatte på kjøkkenet sørger hver dag for fem måltid til brukerne.

Det siver en duft av nystekte brød ut fra kjøkkenet på i kjelleren på den tidligere sykeheimen på Kolvereid. Det gjør det nesten hver eneste dag.Klikk for stort bilde

- Vi baker rundt 90 brød hver uke, samt at vi også baker kaffebrød og kaker til kaffen til beboerne, forteller kjøkkensjef Stein Bakken som er en av fire faste ansatte ved hovedkjøkkenet på Kolvereid. I tillegg har avdelingen to vikarer.

 

Erfarne ansatte

Det bakes brød nesten hver dag, og Bakken forteller at de så å si aldri har kjøpt inn brød.

- Vi er så heldig å ha en baker i staben, og det har også vi andre lært av. Det er ulike fagfelt også på kjøkkenet, og vi lærer av hverandre ettersom vi har ulik bakgrunn, forteller Bakken som har 17 år bak seg på det kommunale kjøkkenet. To av de fire andre faste ansatte har enda lenger fartstid ved avdelingen enn kjøkkensjefen.

- Vi har en veldig stabil stab, og veldig lite sykefravær, forteller Stein Bakken.

 

Fokus på ernæring

Nærøy kommune har de siste årene hatt et prosjekt gående for å ha fokus på ernæring blant beboere på institusjonene og omsorgsboligene på Kolvereid. Det har vært jevnlige møter mellom de ansatte på kjøkkenet og fra avdelingene for å finne gode løsninger og næringsriktig mat. Det serveres mat fem ganger om dagen. Dette for å hindre at tiden mellom hvert måltid blir unødvendig lang. Det er både varm lunsj og varm middag. Kjøkkenet lager middagen etter kok og kjøl-metoden, der det er de ansatte på avdelingene som sørger for å varme opp maten. Dette bidrar også til at de ansatte på kjøkkenet bare jobber på dagtid på ukedagene. I helgene er det avdelingene som varmer opp leverer ut maten til beboerne på avdelingskjøkkenene.  

- De ulike avdelingene serverer maten til ulike tidspunkt på dagen, forteller Bakken.Klikk for stort bildeKjøkkensjef Stein Bakken kunne denne uken fortelle prosjektleder for Nærøysund kommune, Hege Sørlie om hva de gjør på hovedkjøkkenet på Kolvereid.

 

Tradisjonsrik kost

I tillegg til å ha høyt fokus på at maten skal være sunn og ernæringsrik så har kokkene på kjøkkenet også et ønske om å servere tradisjonsrik kost til brukerne. Lettsaltet torsk, kjøttkaker i brunsaus og andre retter beboerne kjenner godt til fra før. Totalt så produserer kjøkkenet rundt 120 middagsporsjoner for dagen.

I tillegg til å sørge for fem måltider per dag for brukerne så kan de ansatte ved hovedkjøkkenet også levere mat til ulike møter og arrangement i kommunens regi. Da lager de smørbrød, wraps og andre retter til disse arrangementene

 

Klikk for stort bildeFra kjøkkenet i kjelleren på det gamle sykeheimbygget på Kolvereid så sørger de ansatte for fem måltid per dag for beboerne på helseinstitusjonene og omsorgsboligene.