Språkpraksis er viktig for integreringen

Klikk for stort bildeRita Nordheim, Ila Emilsen, Ann Magritt Nygård, Solveig Solstad, Lise Rødnes, Mattewos Kesete, Monica Wannebo, Marit Måøy Holm, Kari Dahle Åfløy, Eloise Nordlund og Magne Vareide var blant deltakerne på torsdagens frokostmøte.

Torsdag gikk innvandringstjenesten og voksenopplæringen i Nærøy og Vikna sammen for å invitere representanter fra både lokalt næringsliv og det offentlige til frokostmøte. Målet var å få flere arbeidsplasser i Nærøysund til å tilby språkpraksis. Erfaringsmessig er dette en god måte å bidra til integrering av kommunens flyktninger.

 

Under mottoet «Snakk med meg» så ble representanter fra lokalt næringsliv og kommunene invitert til frokostmøte torsdag morgen. Målsetningen til flyktning- og innvandringstjenesten i de to kommunene som skal bli Nærøysund er at flere arbeidsplasser skal gi plass til flyktninger som kan få kombinert arbeids- og språkpraksis. Flyktninger som får komme ut på arbeidsplasser for å ha språkpraksis får en god mulighet til å lære både hvordan det norske arbeidslivet fungerer og praktisere norsk med kolleger og brukere.

 

Fikk fast jobb

36-årige Mattewos Kesete er et eksempel på at språkpraksis både bidrar til bedre integrering og også fast jobb. Kort tid etter at han kom til Rørvik så begynte han på et salg- og servicekurs i regi av Nav og flyktningetjenesten. I den forbindelse så fikk han arbeidspraksis hos Rema 1000 på Rørvik. Det resulterte i at han etter praksisperioden fikk fortsette i jobben. I dag har han full fast stilling i butikken og karakteriseres av butikksjef Ann-Magritt Nygaard som en drømmeansatt.Klikk for stort bildeEritreiske Mattewos Kesete begynte hos Rema 1000 i Rørvik gjennom språk- og arbeidspraksis. Nå er han fast ansatt og butikksjef Ann-Magritt Nygård kaller ham en drømmeansatt.

- Han er aldri borte, og er alltid til å stole på, sier Nygaard som ga Mattewos muligheter fra tidlig i praksisen sin. Allerede etter noen uker fikk han muligheten til å sitte i kassa. Mattewos selv er veldig takknemlig for muligheten han har fått og trives veldig godt i jobben.

 

Gull verdt

Rektor ved voksenopplæringen i Nærøy, Solveig Solstad, sier at denne formen for språk- og arbeidspraksis er gull verdt for de som får plass. De får lære seg rutinene ved norske arbeidsplasser. Blant annet at en må møte presis og følge de regler om pauser og ansvar som alle arbeidstakere har. Samtidig så gir det en unik mulighet til å praktisere norsk utenfor klasserommet. Det er ikke så mange andre arenaer for dette for de fleste av flyktningene.

Det er også et ønske om at de kommunale avdelingene tar tak i behovet for språkpraksis for flyktningene. Behovet er stort og håpet er at flest mulig stiller opp.

 

Får oppfølging

Flyktning- og innvandringstjenesten vil bidra med oppfølging av elevene som er ute i praksis. På torsdagens frokostmøte så kom det innspill fra de som har hatt flyktninger i praksis og der det er behov for forbedring så vil innvandringstjenesten prøve å tilpasse dette. Dette gjelder blant annet kontakt mellom kommunens ansatte og arbeidsplassene underveis og også bedre opplæring om den enkelte arbeidsplassen før elevene kommer ut i arbeids- og språkpraksis.

I forbindelse med bosettingen av flyktninger så gjøres det en kartleggingssamtale. Der finner en blant annet ut hva flyktningene har jobbet med i hjemlandet og deres interesser. Dette brukes som bakgrunnsinformasjon for å finne rett person til rett bedrift. Samtidig så er en ikke låst til en arbeidsplass dersom en ser at dette ikke var rett match.